Posto vidim da ovde i nema nekih beleski, a nije fer da zvrlji prazna, da dodam recept omiljene klopice u mom domu.
Kod mene u mestu u kom ja zivim ova klopica se zove GOMBOCE (negde ih zovu i Knedle sa.... po zeljenom izboru)
Pa da krenem:
Za ovo vam je potrebno: 3-4 poveca krompira,
1 kk putera (moze i margarina)
1 jaje (koje ja nestavljam) jer su mnogo lepse bez njega
150-200 gr brasna
Krompir obariti u slanoj vodi, izgnjeciti, zatim dodati puter, jaje i brasno. Umesiti glatko testo da nije previse tvrdo.
Testo moze da se stavi na dasku, razvije i sece u kockice u koje stavljate nadev po zelji. Kockice oblikujete u okruglice, koje potom barite u slanoj vodi. Kad se okruglice podignu na povrsinu znaci da su kuvane tada ih ocedite i uvaljajte u mrvice koje ste prethodno uprzili na malo masnoce sa secerom.
Od nadeva izaberite ono sto volite vi i vasi ukucani, mogu biti sljive, kajsije, visnje ili naravno pekmez od istih (slatka varijanta) ili po izboru opet, salamica sa rendanim sirom, feta sirom, u slanoj varijanti.
Ja ih najradije pravim prazne i kod konzumiranja dodajemo naknadno pekmez, jer naravno nevolimo svi isti
Ovo je fina poslastica od krompira koja moze da bude i glavno jelo. Naravno moze da se napravi i u slanoj varijanti po zelji.